Dansen en mediteren?

Vorige week vertelde ik over de veertigdagentijd en hoe ik die in vul. Ik vertelde dat ik iedere zondag zal schrijven over iets met betrekking tot de veertigdagentijd en Pasen. Vanuit onze kerk worden er verschillende activiteiten georganiseerd tijdens deze periode. Een daarvan was afgelopen woensdag: Danskerk, door middel van dansen mediteren. Als ik me ergens niet confortabel bij voel dan is het wel dansen. Ik ben zo soepel als een hark en veel te bang voor de mening van anderen dacht ik vooraf. Het leek me ook erg zweverig en ik als vrij nuchtere hollander zou daar waarschijnlijk toch buitenvallen. Toch wilde ik mezelf confronteren en ging ik de uitdaging aan. Bijdeze mijn ervaring.

Vooraf:

Toen ik de activiteit voorbij zag komen op Facebook had ik er nog geen beeld bij, maar er stond bij ‘dansen’ ik dacht direct: niks voor mij! Ik had mijn mening al klaar. Door deze gedachte raakte ik geïnteresseerd. Ik zocht uit wat de danskerk inhield en wat het mensen kon brengen. Al lezend voelde het wel wat zweverig: vrije dans, het volgen van je lichaam en gevoel. Ik keek naar de datum en wat bleek: ik had les om die tijd. Weer een dilemma minder, ik kan gewoon niet! Toen werd de les verschoven en had ik toch tijd. Ik werd toch wel erg nieuwsgierig vooral naar mijn toch een beetje afkeer-achtige gevoelens dat ik het toch wilde ervaren. Niet oordelen voordat je het zelf hebt geprobeerd!

Tijdens:

We begonnen rustig met wat meditatieve muziek waarop we langzaam begonnen te bewegen. Later wisselde de muziek naar liederen met tekst of een lekkere beat. Tijdens de dans werden korte opdrachten of suggesties verteld. Suggesties om soms ook contact te maken met anderen tijdens de dans, licht door te geven dmv kaarsen of je te focussen op je eigen hartslag. Ik merkte dat ik in het begin erg bezig was met mijn lichaam. Wat voor een bewegingen maak ik? Is het wel in het ritme? Hoe zie ik er uit? Maar hoe meer ik me focuste op de muziek, hoe meer ik die gedachten kon loslaten. Eerst was ik voornamelijk aan het dansen met mijn voeten maar ik ging me steeds vrijer voelen. Ik had het gevoel alle ruimte te hebben en vond in mijn hoofd rust en op een gegeven moment zelfs contact met God. Als ik ergens niet verwacht had God tegen te komen dan was het wel tijdens het dansen. 

  
En achteraf?

Het was een onverwachts fijne ervaring! Het is een beetje zweverig maar op zijn tijd is daar niks mis mee. Ik vond het erg leuk om zo iets nieuws te ervaren en om uit mijn eigen comfortzone te stappen! Ik ben eerlijk gezegd nog verbaasd hoe ik al mijn gedachten heb kunnen loslaten.

Zou dansen en mediteren, als combinatie, wat voor jou zijn?

Zaterdag 5 maart wordt het nogmaals georganiseerd in de Janskerk in Utrechr.

Voor meer informatie kijk eens op www.danskerk.nl

2 gedachten over “Dansen en mediteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s