Als alles grijs is…

Zoals een groot deel van jullie wel weten ben ik een periode behoorlijk depressief geweest. Ik heb hiervoor medicijnen en therapie gehad en inmiddels ben ik die donkere periode weer helemaal te boven. Voor mijn depressie had ik geen idee wat het inhield, depressief zijn… Tuurlijk had ik er wel eens over gehoord maar meer dan dat het iets met somberheid te maken had wist ik niet. Dat merkte ik in het begin van mijn depressie ook in mijn omgeving. Mensen wisten niet echt wat het was, al dachten sommigen van wel. Nou is het ook erg lastig uit leggen zonder dat je het zelf hebt meegemaakt maar ik ga het toch proberen.

Volgens de DSM-IV ( dit is een handboek voor psychiaters met richtlijnen voor het stellen van diagnoses) ben je depressief als je minstens twee weken lang somber bent en/of minder interesse en plezier hebt in allerlei activiteiten én je voldoet aan minstens 5 van deze symptomen:

-duidelijk afvallen of aankomen

-slapeloosheid of juist heel veel slapen

-traagheid of lichamelijke onrust

-vermoeid en weinig energie hebben

-je waardeloos of schuldig voelen

-verminderde concentratie of besluiteloosheid

-terugkerende gedachten aan de dood, plannen of pogingen om een einde aan het leven te maken

Het is dus wel meer dan alleen die sombere gevoelens…

Wat ik zelf heel lastig vond is wanneer mensen tegen mij zeiden dat ik gewoon leuke dingen moest gaan doen en even echt moest genieten van het leven want dan zou het allemaal wel goed komen. Laat dat nou juist het geen zijn wat me niet lukte! Hoezo gewoon? Tuurlijk wilde ik leuke dingen doen en genieten en dit deed en probeerde ik ook heel hard maar iedere keer raakte ik teleurgesteld want het deed me niks… In de middag lunchen in de stad met een vriendin. Ja ik deed het, ik probeerde gezellig te zijn maar ik voelde niks. Ook andere gevoelens, geweld en rampen op televisie. Ik zag ze, ik kon zien dat het daar vreselijk was maar het deed me niks.

Wanneer je verliefd bent zeggen mensen wel eens dat je alles door een roze bril ziet, alles is leuk, mooi, fijn als je depressief bent voelt het alsof je een grijze bril draagt. Alles is grauw, vlak, leeg.

Het enige wat ik voelde was hopeloosheid. Constant de teleurstelling dat iets niet zo leuk is als dat je hoopte en zou willen, constant je best doen om voor anderen toch gezellig te zijn, je lichaam die niet mee werkt, de constante vermoeidheid, alle therapieen en medicatie die werden geprobeerd maar niet aansloegen. Er leek geen einde aan te komen en dan komt er iemand naar je toe die zegt dat je eens echt moet gaan genieten. Het enige wat ik kon was zuchten en denken: laat ze maar praten.

Ik kan me van mijn depressieve periode weinig herrineren. Ik herinder me wel hoe ik me voelde maar herinneringen van dingen die ik destijds gedaan heb en hoe ik was tijdens die periode zijn heel vaag. Er hangt een waas overheen alsof mijn hoofd me probeert te beschermen voor die nare tijd. Ik kan het me nu bijna niet voorstellen dat ik me zo slecht voelde, dat ik geen licht meer zag en echt geen hoop meer had. Gelukkig maar… Ik wil dat ook helemaal niet meer voelen, nooit meer.

Ik ben dankbaar dat het me gelukt is om er bovenop te komen en dat er mensen om mij heen waren die me probeerden te begrijpen ondanks dat het heel moeilijk was, mensen die naast me bleven staan terwijl ik ze probeerde weg te duwen. Ik kon het niet alleen, al dacht ik dat eerst wel. Het was mijn probleem en ik zou het gaan oplossen. Dit lukte me niet. Pas toen ik de hulp aanvaarde die mij werd geboden, toeliet dat mensen me wilde steunen, toen pas kon ik zien dat het beter kon gaan worden.

Het ging ook beter en het is beter. Ik voel me goed en ben zo veel malen sterker dan voorheen. Ik doe gewoon leuke dingen en geniet echt. Nu kan ik dat en daar ben ik dankbaar voor.

Het is dus niet weer even leuke dingen doen, genieten en alles gaat weer beter. Heb je iemand in je omgeving die depressief is laat weten dat diegene er niet alleen voorstaat. Blijf steunen, hou hoop want die is er. Herken je het van jezelf? Praat er met anderen over en probeer het niet alleen op te lossen. Bespaar jezelf die moeite.  Ik hoop dat jullie het wat vonden, laat gerust een reactie achter en hopelijk tot zaterdag!

NL9110_5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s